Waarom wordt mijn Hederahaag paars?
Een Hederahaag staat bekend om zijn sterke, groene bladeren en snelle groei. Maar soms merk je dat de bladeren een paarse of roodachtige tint krijgen. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Geen zorgen, in veel gevallen is het eenvoudig op te lossen. In deze blog van Tuin-Haag lees je waarom jouw Hederahaag paars kleurt en wat je eraan kunt doen.
1. Koude temperaturen
In de herfst en winter kan een Hederahaag paars verkleuren door de kou. Dit komt doordat de plant minder chlorofyl aanmaakt, de stof die zorgt voor groene bladeren. Hierdoor worden andere pigmenten, zoals anthocyanen, beter zichtbaar. Dit is een natuurlijke reactie en geen reden tot paniek. Zodra de temperaturen stijgen, kleurt de haag vaak vanzelf weer groen.
Wat kun je doen?
Niet veel! Zorg er wel voor dat de haag in het najaar voldoende voedingsstoffen krijgt, zodat hij sterk de winter in gaat. Bij Tuin-Haag vind je speciale haagvoeding die je Hedera een boost geeft voor de koude maanden.
2. Voedingsgebrek
Een tekort aan bepaalde voedingsstoffen, vooral stikstof of fosfor, kan ervoor zorgen dat de bladeren van je Hedera paars of roodachtig kleuren. Een oorzaak hiervoor kan zijn dat je Hederahaag in het zand is aangeplant en dit is ‘voedingsarme’ grond. Dit heb je ook als je de haag te dicht tegen de bestrating zet, waardoor de haag in het zand staat. De plant krijgt dan niet genoeg voeding om goed te groeien en gezond groen te blijven.
Wat kun je doen?
- Geef in het voorjaar en de zomer organische mest of een speciale haagvoeding van Tuin-Haag.
- Gebruik compost of een mulchlaag om de bodem te verbeteren.
- Controleer de pH-waarde van de grond (ideaal tussen 5,5 en 7,5) en pas deze zo nodig aan.
3. Droogte of waterstress
Te veel of te weinig water kan stress veroorzaken bij je haag. Bij droogte beschermt de plant zichzelf door minder vocht te verdampen, wat kan leiden tot kleurverandering. Aan de andere kant kan te natte grond wortelproblemen veroorzaken, waardoor de plant voedingsstoffen minder goed opneemt.
Wat kun je doen?
- Geef in droge periodes regelmatig water, vooral bij jonge hagen.
- Zorg voor een goed doorlatende grond, zodat overtollig water weg kan.
- Overweeg een druppelslang van Tuin-Haag om de haag gelijkmatig te bewateren.
4. Schade door snoei
Snoeien stimuleert nieuwe groei, maar te rigoureus snoeien in de herfst of winter kan ervoor zorgen dat de bladeren verkleuren. Dit komt doordat de plant energie moet steken in herstel en minder bescherming heeft tegen kou.
Wat kun je doen?
- Snoei bij voorkeur in het voorjaar of de zomer, bijvoorbeeld in juni en september.
- Geef na het snoeien extra voeding en water voor een sneller herstel.
- Gebruik de juiste snoeimaterialen en zorg voor scherpe messen om schade te beperken.
5. Ziektes en plagen
Sommige schimmels en bladluizen kunnen schade aanrichten en de kleur van de bladeren beïnvloeden. Hoewel dit minder vaak voorkomt, is het goed om hierop te letten als je haag plotseling verkleurt.
Wat kun je doen?
- Controleer regelmatig op insecten of schimmelplekken.
- Zorg voor een gezonde bodem en voldoende luchtcirculatie om schimmels te voorkomen.
- Bestel via onze website natuurvriendelijke bestrijdingsmiddelen tegen plaagdieren.
Conclusie: vaak onschuldig, soms actie nodig
In veel gevallen is een paarse Hederahaag een tijdelijke reactie op kou of een tekort aan voedingsstoffen. Controleer de bodem, geef voldoende voeding en zorg voor de juiste snoeimomenten. Zo blijft je haag gezond en mooi groen!
Bij Tuin-Haag helpen we je graag met de juiste producten en adviezen. Heb je vragen over je Hedera of wil je advies over bemesting? Neem gerust contact op of bekijk ons assortiment aan Hederahagen en benodigdheden.