Voor dinsdag 17:00 uur besteld, donderdag of vrijdag geleverdGeleverd direct vanaf de kwekerijGratis aanplant- en verzorgingsadviesAfhalen op afspraakGroots in grote hagen (> 200 cm)
Voor dinsdag 17:00 uur besteld, donderdag of vrijdag geleverdGeleverd direct vanaf de kwekerijGratis aanplant- en verzorgingsadviesAfhalen op afspraakGroots in grote hagen (> 200 cm)

Aanplanten en verzorgen van hagen

Naast dat we alles weten over hagen, weten we ook alles over de verzorging van hagen het na aanplanten en het onderhoud in de jaren daarna. Ook komen veel voorkomende ziektes en plagen en de bestrijding hiervan aan bod. In dit artikel meer over:

Wil je eerst meer weten over welke haag het beste past in jouw tuin? Bekijk dan ons artikel ‘alles over hagen‘ waarin we alle soorten op een rijtje zetten.


Na levering van de haag

Als de haag bij je is aangekomen en je gaat hem zelf aanplanten dan is het belangrijk dat je dat zo snel mogelijk na levering doet. Vaak lukt dit niet dezelfde dag. Het is dan van belang dat je de planten op een goede manier ‘bewaart’. Het goed bewaren is afhankelijk van het weer en het jaargetijde. De volgende punten zijn belangrijk:

  1. Zet de planten in de schaduw en uit de wind, bijvoorbeeld in de garage.
  2. Zorg dat de planten niet uitdrogen, geef ze water! Heb je wortelgoed besteld, zorg er dan voor dat je de wortels afdekt of de planten in een vuilniszak doet, zodat de wortels niet uitdrogen. Dit is essentieel, want uitgedroogde wortels lopen niet meer uit…
  3. Zorg dat de planten niet omvallen. Daarmee voorkom je beschadigingen.

 


Aanplanten van de haag

Het correct aanplanten van de haag is bepalend voor een goed eindresultaat. Als de haag is geleverd dan moet je hem zo snel mogelijk gaan planten. Zorg ervoor dat de kluit goed vol gezogen is met water voordat je de hele zaak in de grond zet. Dit kun je het beste doen door de kluit 10 à 15 minuten in een emmer water of grote ton te zetten. Laat die kluit zich lekker vol zuigen. Een andere methode is om een sleuf te graven op de plek waar de haag moet komen en deze vervolgens met de tuinslang helemaal vol te laten lopen met water. Als de sleuf vol staat kun je de planten erin zetten.

We raden je aan om aanplantaarde te gebruiken bij je nieuwe haag. De aanplantaarde bevat veel meststoffen, die planten nodig hebben om een goed wortelgestel te maken en uit te groeien tot een volwaardige haag. Je hebt ongeveer één zak aanplantaarde van 30 liter nodig per twee strekkende meters haag. Als je meer gebruikt is dit alleen maar beter!

Zorg ervoor dat je bij het aanplanten de planten ongeveer 5 cm dieper poot dan de pot of kluit. De grond van de kluit blijft daardoor langer vochtig wat de plant helpt bij het aanslaan. Bij het aanplanten van planten met blote wortels is het van belang dat het hele wortelgestel onder de grond terechtkomt.

Ingewikkeld? Helemaal niet.

Maak gebruik van het volgende stappenplan om je haag aan te planten:

  • Dompel de planten in emmers water.
  • Graaf een gat of geul, minimaal twee keer zo breed en twee keer zo diep als de kluit.
  • Meng de uitgegraven grond met aanplantgrond voor hagen.
  • Bedek de bodem met een rijke laag aanplantgrond en maak dit vochtig tot nat.
  • Zet de plant op zijn plaats en vul het gat aan met de verse grond.
  • Stamp de grond stevig aan en geef voldoende water.

De bladverliezende soorten kunnen er aan het begin wat kaal uitzien, maar na enkele jaren zal dit een mooie plant, haag of boom worden. Om uitval te verkleinen kun je, naast het gebruik van goede aanplantgrond, koemest geven in het voorjaar.

 


Hoe verzorg je een haagplant?

Na het aanplanten van de haag heeft deze verzorging nodig. Niet in de mate van een kind, echtgenoot of huisdier, maar er zijn wel een aantal zaken om in de gaten te houden.

Water

Het belangrijkste is dat de haag voldoende water krijgt. Op de kwekerij zijn de planten gewend om drie à vier keer per week water te krijgen. In de zomer op hete dagen is dit vaak iedere dag. Het is beter om vaker water te geven dan één keer heel veel. Sproei geen water over de plant maar zorg ervoor dat het water bij de wortels komt. Om het water bij de wortels te houden kun je een klein geultje graven langs de haag zodat het water in deze geul blijft staan en naar de wortels zakt. Om het water geven te vergemakkelijken kun je een druppel- of zweetslang bij de haag aanbrengen. Deze slang kan je aansluiten op de tuinslang en zo bijvoorbeeld iedere avond een half uur aanzetten. De haag krijgt nu gelijkmatig en voldoende water.

Bemesten van de haag

De haag moet niet alleen drinken, hij moet ook voeding. Om de haag goed te laten groeien is bemesting belangrijk. Bemesten kan gewoon met koemestkorrels. De beste periodes om je haag te bemesten zijn maart en september. Strooi langs de haag de koemestkorrels uit en maak ze nat, zodat de voedingsstoffen bij de wortels terechtkomen.

Snoeien van de haag

Het snoeien van de haag doe je twee of drie keer per jaar. Door het snoeien van de haag maakt hij meer uitlopers, waardoor de haag sneller dichtgroeit. De beste maanden om te snoeien zijn juni en september. De derde snoeibeurt kan je naar behoeven uitvoeren. Belangrijk is wel dat je niet op het heetst van de dag gaat snoeien. Net als jij, kunnen planten ook verbranden. Zo kunnen lelijke plekken in de haag ontstaan.

haag snoeien

 


Ziektes en plagen in de haag

Er zijn een aantal ziektes en plagen die voorkomen in hagen. De meest voorkomende behandelen we hieronder en we geven tips om te ziektes en plagen te voorkomen en/of te bestrijden.

Taxuskever

De taxuskever – ook wel snuitkever genoemd – komt voor bij Laurierhagen, Hederahagen (klimop) en Taxushagen. De snuitkever is zwart van kleur, met vaak enkele lichtere plekjes op het dekschild. De lengte is ongeveer 9 tot 11 millimeter. Deze soort is te herkennen aan de sterk gegroefde, korrelige dekschilden, het zeer bolle achterlijf en de voor alle snuitkevers karakteristieke verlengde kop.

De kevers eten halfronde happen uit het blad. De kever zorgt ook voor nageslacht door het leggen van eitjes in de grond waaruit na enige tijd de larven komen, die meestal zeer schadelijk voor de plant zijn. De larven eten van de wortels van de plant die daardoor steeds minder goed gaat groeien. Biologische bestrijding van de larven is mogelijk met parasitaire aaltjes. De volwassen kevers kunnen bestreden worden met een parasitaire schimmel. Doet dit een aantal maal achter elkaar want het lukt vaak niet om het probleem in één keer op te lossen.

 

Bladluizen

In tegenstelling tot wat veel mensen denken is de bladluis al aanwezig wanneer er nog geen verse bladeren aan de haag zitten. De luis nestelt de eitjes in de bladknoppen. In april komen de eitjes uit, waarna de luizen de bladeren aantasten.

Er zijn verschillende methodes voor het bestrijden van bladluis. Bij een kleine aanval van bladluis is de luis makkelijk te bestrijden door met een harde waterstraal te spuiten. Spuit goed op en tussen de bladeren, over de gehele plant, dan spuit je de luizen eraf. Natuurlijk zijn er ook lieveheersbeestjes aanwezig, deze eten de luizen op. Op deze manier kun je de bladluizen op een natuurlijke manier bestrijden.

Gebruik je liever een spuitmiddel, dan kun je kiezen voor het bespuiten van de haag. Hier zijn verschillende middelen voor. Je kunt een middel gebruiken dat direct effectief werkt tegen de luizen, later kun je dan een middel gebruiken dat preventief werkt en de luizen voor een langere tijd weghoudt.

 

Bladvlekkenziekte

Bladvlekkenziekte komt onder ander voor in Laurier- en Hederahagen (klimop). De bladvlekkenziekte wordt veroorzaakt door schimmels. Op steeds meer bladeren ontstaan  gele en bruine vlekken, totdat de hele haag onder de vlekken zit. Vervolgens verdwijnen stukken van de bladeren. In het voorjaar verdorren jonge bladeren en scheuten als de plant is aangetast door bladvlekkenziekte.

Het is lastig om bladvlekkenziekte te bestrijden als het eenmaal is geconstateerd. Preventie is eigenlijk beter. Is jouw haag toch besmet geraakt met de bladvlekkenziekte?

Volg dan het volgende reddingsplan.

  1. Knip alle besmette bladeren en scheuten weg en voer deze af via de gft-bak. Gooi dit afval niet op de composthoop! Dan kan de ziekte zich verspreiden door de gehele tuin.
  2. Koop een bestrijdingsmiddel, meng het middel met water en sproei het vervolgens over de haagplanten. Doe dit bij droog weer en in de avond. Het liefst als het windstil is.

 


Vragen of hulp nodig?

Het team van Tuin-Haag staat voor je klaar! Maak eenvoudig contact met ons via onze contactpagina. We geven je graag advies welke haag voor jouw tuin geschikt is.

×

 

Hoe kunnen we u helpen?

Via whatsapp kunt u ons gemakkelijk bereiken.

× Advies nodig?