Voor dinsdag 17:00 uur besteld, donderdag of vrijdag geleverdGeleverd direct vanaf de kwekerijGratis aanplant- en verzorgingsadviesAfhalen op afspraakGroots in grote hagen (> 200 cm)
Voor dinsdag 17:00 uur besteld, donderdag of vrijdag geleverdGeleverd direct vanaf de kwekerijGratis aanplant- en verzorgingsadviesAfhalen op afspraakGroots in grote hagen (> 200 cm)

Alles over hagen

Een haag in de tuin is leuk! Een haag geeft beschutting, privacy en ziet er prachtig uit. De zoektocht naar welke soort haag het best bij jou en je tuin past, kan best lastig zijn. Er zijn 20 tot 25 soorten hagen, allemaal met verschillende eigenschappen. De één wordt breed, de ander hoog, de volgende verliest zijn blad in de winter en weer een andere haag mag niet in te natte grond. Wat is nu het beste en handigste voor jouw tuin?

In dit artikel geeft Tuin-Haag uitleg over de verschillende soorten hagen en hun eigenschappen. Zo maak jij de juiste keuze voor de beste haag!

Op deze pagina worden de volgende onderwerpen behandeld:

Daarnaast schreven we een los artikel over het aanplanten en verzorgen van haagplanten.


Welke hagen zijn er?

De eerste keuze die vaak moet worden gemaakt is of de haag altijd groen moet blijven of dat de haag in de winter het blad mag laten vallen. Daarmee is de haag in de winter niet meer zichtdicht. Hieronder vind je een overzicht van de verschillende soorten hagen.


Wintergroene hagen

Beukenhaag

De beukenhaag (Fagus sylvatica) is een haag die in de winter zijn blad behoudt. De bladeren van de beukenhaag worden in de herfst bruin en sterven af. Maar de bladeren blijven gedurende de winter wel aan de haag hangen. Zowel de groene (Fagus sylvatica) als de rode (Fagus sylvatica ‘Atropunicea‘) beukenhaag zijn wintergroen.

Een beukenhaag kan zowel in de zon als schaduw goed groeien. De grond mag alleen niet te nat zijn, daar houdt de beukenhaag niet van. De haag is goed smal (+/- 30 cm) te houden door hem drie keer per jaar te scheren. Een beukenhaag groeit ongeveer 30 cm per jaar en wordt maximaal 8 meter hoog.

 

Laurierhaag

Alle varianten van de laurierhaag (Prunus) zijn wintergroen. Maar de ene laurierhaag is de andere niet. Verschillende soorten laurierhaag variëren in eigenschappen, zoals breedte en hoogte, groeisnelheid en vorm van het blad. Laurierhagen die smal blijven zijn bij uitstek goed te gebruiken in voortuinen. Laurierhagen die hoog worden zijn te gebruiken als erfafscheiding of windbrekers in grote tuinen.

Kleinbladige Portugese laurier (Prunus lusitanica ‘Angustifolia’)

De Prunus lusitanica ‘Angustifolia’ staat vooral bekend als de klein- of smalbladige Portugese laurier. Deze laurier is goed te gebruiken als smalle haag (+/-30 cm) en kan goed worden geknipt. Met zijn mooie groene smalle bladeren vormt de Portugese laurier een mooie en strakke, elegante haag die goed dichtgroeit en ongeveer drie meter hoog wordt. De haag vindt zowel zon als schaduw prima en groeit op alle grondsoorten.

Prunus laurocerasus ‘Genolia’

Prunus laurocerasus ‘Genolia’ is een opgaande laurierhaag. Deze soort is goed geschikt voor het maken van een smalle, compacte wintergroene haag. De donkergroene, ovale bladeren zijn wat grover dan die van de kleinbladige Portugese laurier en hebben een mooie glans. Prunus laurocerasus ‘Genolia’ is goed winterhard, is geschikt voor alle grondsoorten en wordt drie tot vier meter hoog. Zon of schaduw? Dat maakt de ‘Genolia’ niet uit.

 

Prunus laurocerasus ‘Herbergii’

Deze wintergroene haagplant is populair omdat het de enige lauriersoort is die zo prachtig uitbundig bloeit, met witte bloemen! De Herbergii heeft een spits, langwerpig blad met een lengte van 7 tot 14 cm. De Herbergii is geschikt voor een lage tot een middelhoge haag (1 – 3 meter). De minimale breedte van de haag is ongeveer 50 cm. De ‘Herbergii’ groeit zowel in de zon als in de schaduw en doet het goed op alle grondsoorten.

 

Prunus laurocerasus ‘Otto Luyken’

De laurier ‘Otto Luyken‘ groeit langzaam (10 tot 20 cm per jaar) en wordt erg compact. Deze soort heeft mooi glanzend, donkergroen blad. De laurier ‘Otto Luyken’ wordt ongeveer een meter hoog en ongeveer 50 cm breed. Hij is ook goed te gebruiken om vakken te beplanten.  De ‘Otto Luyken’ is geschikt voor alle grondsoorten en kan zowel in de schaduw als in de zon staan. In de lente bloeit deze plant met witte bloemen en een sterke geur.

 

Prunus laurocerasus ‘Rotundifolia’

Als snelgroeiende plant is deze Prunus laurocerasus ‘Rotundifolia’ ideaal voor het creëren van een hoge haag. De ‘Rotundifolia’ heeft over het algemeen weinig onderhoud nodig en groeit zowel in de zon als in de schaduw. Behalve dat er een brede (tot twee meter) haag gevormd wordt, vermindert deze haag effectief geluid en wind. Privacy is ook snel geregeld met deze haag! Deze Prunus wordt ongeveer zes meter hoog.

 

Prunus laurocerasus ‘Novita’

De Prunus laurocerasus ‘Novita’ (Nederlandse naam: Laurier ‘Novita’) is een snelgroeiende haagplant met glimmend donkergroen ovaal blad. De laurier ‘Novita’ is te beschouwen als een verbeterde versie van de laurier ‘Rotundifolia’. De ‘Novita’ is sterker en beter bestand tegen meeldauw. De ‘Novita’ groeit zowel in zon als schaduw en kan op alle grondsoorten worden aangeplant. De Prunus ‘Novita’ wordt ongeveer zes meter hoog.

 

Prunus laurocerasus ‘Caucasica’

Prunus ‘Caucasica’ is een uitstekende, wintergroene haagplant. Deze laurier heeft een opgaande groeiwijze en is daarom beter geschikt voor smal blijvende hagen dan de ‘Rotundifolia’; deze hagen worden aanzienlijk breder. Het blad van de ‘Caucasica’ is spits en glanzend donkergroen van kleur. De ‘Caucasica’ groeit zowel in de zon als in de schaduw en kan op alle grondsoorten worden toegepast. Deze haag wordt ongeveer vier meter hoog en is zeer winterhard.

 

Portugese laurier (Prunus lusitanica)

De Portugese Laurier is zeer geschikt om een dichte haag te maken. De planten groeien bossig en zijn wintergroen. De haag wordt ongeveer vier meter hoog. Het is geen kieskeurige soort, zon, schaduw, grondsoort: het maakt niet zo veel uit. Het blad is 5 – 10 cm lang en donkergroen. De haag zorgt snel voor privacy en vergt weinig onderhoud. De Portugese laurier heeft ook een kleinbladige variant, die beter toepasbaar is in kleinere tuinen. Deze kleinbladige Portugese laurier (Prunus lusitanica ‘Angustifolia’) groeit rustiger en is beter smal te houden. 

 

Klimop-Hedera haag

De Hedera ‘Hibernica’ is een veelgebruikte variant van de gewone klimop. Het is een groenblijvende en snelgroeiende klimplant. Door het grote blad en de snelle groei heb je in een mum van tijd een dichte, wintergroene haag. De Hedera kan zowel in de schaduw als in de zon worden toegepast en groeit op alle grondsoorten. Hij kan goed tegen snoeien en is bij het juiste onderhoud zeer compact te houden. Hedera ‘Hibernica’ wordt veel gebruikt in kant-en-klare hagen. Deze zijn al voorgekweekt en geven bij plaatsing direct privacy! Naast de ‘Hibernica’ kennen we ook de Hedera Helix ‘Goldheart’ en de Zilverbonte Klimop (‘Gloire de Marengo’).

 

Taxushaag

De Taxus baccata is de bekende haag die vaak voor wintergroene hagen wordt aangeplant. Taxus is een langzaam groeiende coniferensoort. Hij is zeer sterk en goed winterhard, het enige waar hij een hekel aan heeft is natte voeten. Snoeien wordt zeer goed verdragen, waardoor sierlijke en strakke hagen ontstaan. Taxus kan goed smal worden gehouden (30 cm) en wordt maximaal 5 tot 7 meter hoog. Ook handig, de Taxus baccata is er ook als kant-en-klaar haag.

 


Bladverliezende hagen

Haagbeuk 

De haagbeuk (Carpinus betulus) is een ideale haagplant voor hogere hagen maar kan ook goed als ‘normale’ haag worden toegepast. Het dubbel gezaagde blad geeft jouw haag een bijzonder karakter aan deze haagbeuk. De haagbeuk wordt vaak ten onrechte verward met de groene beukenhaag (Fagus sylvatica). Het dubbel gezaagde blad is echter niet aanwezig bij de beukenhaag. In de winter verliest de Carpinus zijn blad. De haag kan 7 tot 8 meter hoog worden, maar doordat de Carpinus goed te snoeien is kan hij ook goed smal en klein gehouden worden.

 

Ligusterhaag

Ligustrum ovalifolium is de beste Liguster die voor hagen wordt gebruikt. Ligustrum ovalifolium is een snel groeiende haag die half wintergroen is. Alleen in strenge winters laat hij zijn blad laten. De ligusterhaag is door regelmatig te snoeien mooi compact te houden. Als deze haag niet wordt gesnoeid geeft hij in de zomer witte bloemen, die vaak vlinders aantrekken. In het najaar ontstaan zwarte bessen. Deze fijne haag is geschikt voor iedere grondsoort en verdraagt zowel zon als schaduw. De ligusterhaag wordt vaak toegepast bij jaren 30-woningen.

 


Kant-en-klare hagen

Nadat je de keuze hebt gemaakt voor de soort, volgt de volgende beslissing. Hoe ga je de haag aanplanten? Je kunt kiezen om deze met losse planten of met een kant-en-klare hagen aan te planten. Kant-en-klare hagen zijn er tegenwoordig in vele soorten en maten. Het voordeel is dat je direct resultaat hebt en je veel sneller van je privacy kunt genieten. Als je kiest voor een kant-en-klare haag loopt je twee tot drie jaar voor op een los aangeplante haag!

Kant-en-klare hagen zijn bij ons beschikbaar voor de volgende haagplanten:


Vragen of hulp nodig?

Het team van Tuin-Haag staat voor je klaar! Maak eenvoudig contact met ons via onze contactpagina. We geven je graag advies welke haag voor jouw tuin geschikt is.

×

 

Hoe kunnen we u helpen?

Via whatsapp kunt u ons gemakkelijk bereiken.

× Advies nodig?